Leestijd 5 - 6 min
Diplomagericht onderwijs Park Neerbosch:
in 2023 weer veel leerlingen geslaagd!

Coördinator bovenbouw Michelle Hoogerdijk van Park Neerbosch in Nijmegen is er duidelijk over: een diploma is geen doel op zich. “Het is een middel om mee te doen in vervolgonderwijs of een (al dan niet betaalde) baan. Wij kijken in ons voortgezet speciaal onderwijs naar de hele mens. Het gaat niet alleen om cognitieve ontwikkeling, maar ook om persoonsvorming en sociale ontwikkeling. Zo krijgen wij bijvoorbeeld vaak terug van vervolgscholen dat onze leerlingen zo goed kunnen samenwerken. Een mooi compliment voor onze jongeren!”

“Als je de kracht van leerlingen ziet: geweldig!”

Met inzet van het ontwikkelinstrument Radar gaan mentoren van Park Neerbosch met leerlingen in gesprek over wie zij zijn, wat zij kunnen, wat zij willen en wat zij al weten en willen weten. Hoe mooi en waardevol die ‘totaalbenadering’ ook: Michelle merkt dat veel leerlingen toch écht voor ‘het papiertje’ gaan. “Zij weten heel goed dat een diploma gaat helpen om stappen te zetten in de samenleving”, vertelt zij. “En dat ís in onze maatschappij ook zo.”

Diploma vmbo-t of havo

Bij Park Neerbosch kunnen leerlingen hun vmbo-t (t staat voor de theoretische leerweg, red.) of havodiploma halen. Er zijn maatwerktrajecten mogelijk en leerlingen kunnen ook via losse certificaten hun volledige diploma halen. “Onze leerlingen doen staatsexamen”, legt Michelle uit. “Naast de centraal schriftelijke examens zoals leerlingen in het regulier onderwijs die maken, hebben onze leerlingen ook nog mondelinge examens. Als andere jongeren klaar zijn en de vlag al kunnen uithangen als zij geslaagd zijn, moeten onze leerlingen nog vol aan de bak.”

Staatsexamens: voor- én nadelen

Voor wie lekker mondig is, zijn die mondelinge examens – bedoeld om examenkansen te spreiden voor leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs – naast het schriftelijk examen – prima. Sommige leerlingen ervaren deze examens juist als extra belastend. “We coachen leerlingen daar goed in”, benadrukt Michelle. “Het voordeel is wel dat een externe examinator de mondelinge examens afneemt. Dat doen wij als leerkrachten niet zelf. We kunnen dus écht naast de leerling gaan staan tijdens de voorbereidingen. Onze ervaring is dat de examinatoren op zoek zijn naar wat leerlingen weten, in plaats van naar wat ze niet weten. Ze benaderen jongeren heel positief. Meestal kijken leerlingen er uiteindelijk ook goed op terug.” Samengevat vindt Michelle dat staatsexamens voor- en nadelen hebben. “Voor leerlingen is het wel balen dat hun vrienden in het regulier onderwijs allang klaar zijn, terwijl zij nog weken te gaan hebben. Ik gun ze dat zij ook op dé dag dat andere examenuitslagen bekend zijn, feest kunnen vieren. Ik weet dat DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, red.) er wel mee bezig is om de tussentijdse examenresultaten eerder vrij te geven, zodat leerlingen weten waar ze aan toe zijn als ze starten met hun mondeling.”

De uitslag …

“Natuurlijk zakken er ook wel eens leerlingen”, vertelt Michelle. “Naast teleurstelling en verdriet zie je dan toch ook mooie momenten. Als je de kracht van leerlingen ziet: geweldig! Zij geven elkaar zoveel steun, dat raakt je gewoon.” Afgelopen schooljaar slaagden weer veel leerlingen van Park Neerbosch. “We maken er elk jaar een feest van, maar dit resultaat was wel heel mooi”, bevestigt Michelle.

Doen wat je leuk vindt en wat bij je past
Wouter, Jolanda en Robin
“Wij zeggen juist: hoe meer leerlingen op de juiste plek komen, hoe beter!”

“Ik merk dat veel ouders denken: hoe hoger het onderwijsniveau, hoe beter. Wij zeggen juist: hoe meer leerlingen op de juiste plek komen, hoe beter!”

Jolanda Heisen en haar man vinden het belangrijk dat hun zoons Wouter en Robin een opleiding doen die zij leuk vinden en die bij ze past: dan kom je vooruit. Dit betekende in hun jongere jaren dat het gespecialiseerd onderwijs het beste paste, vooral omdat daar ruimte was voor hun brede ontwikkeling. Bij Park Neerbosch in Nijmegen haalden Wouter en Robin allebei hun diploma's. Dat bleek een mooie opstap naar hun huidige studies in het mbo en op de universiteit.

Robin maakt zijn geschiedenisdroom waar op de universiteit
Robin

Robin studeert geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Geschiedenis vond hij altijd al geweldig, al komt hij er ook achter dat hij de studie een tikje geromantiseerd had. “Het is nu nog heel algemeen, maar als ik me straks kan specialiseren in de Oudheid of Middeleeuwen wordt het hopelijk interessanter. En ook bij iets dat leuk is, ‘moet’ je soms wat.”

De middelbare schooltijd van Robin was soms pittig. Net als zijn broer Wouter kreeg hij na een goed eerste jaar te maken met invallers en onrust in de klas, maar aan een aantal leerkrachten heeft hij nog goede herinneringen. Zo wist mentor Rachel een hechte groep te maken van zijn klas. Ook leerde hij van haar beter plannen en ‘leren leren’. Met zijn latere mentor Dennis klikte het ook enorm. “Het examenjaar was geweldig en de diploma-uitreiking ook, toen had Clemens vanuit het team ook een mooie speech.”

Cum laude

Robin slaagde twee keer cum laude bij Park Neerbosch voor vmbo-t en havo. “Ik weet nog dat er op de terugweg van de diploma-uitreiking heel wat van mij afviel, dat was wel een heel fijn gevoel.” Op Park Neerbosch heeft Robin kunnen uitzoeken wat er nodig was om zijn ambitie te realiseren: geschiedenis studeren. Na vmbo-t en het havo haalde hij zijn vwo-diploma en deed ook dat cum laude. En nu is het studentenleven begonnen.

Onderzoeker of antiekhandelaar?

“Wat ik met geschiedenis wil gaan doen, weet ik nog niet zeker. Misschien onderzoeker worden en een proefschrift schrijven of antiekhandelaar worden”, vertelt hij. Sinds zijn middelbareschooltijd verzamelt Robin historische wapens en hij struint graag kringloopwinkels af op zoek naar historische schatten. “Misschien kan ik met die handel wel geld verdienen.”

Marketingtopper Wouter is bijna klaar voor het hbo
Wouter

Wouter zit in zijn laatste jaar van zijn mbo-studie in marketing en communicatie aan het Koning Willem I College in Oss. En dat gaat prima! Hij loopt nu stage op de kidsmarketingafdeling bij voetbalclub PSV. In 2023 werd Wouter Nederlands kampioen Evenementenorganisatie bij de landelijke vakwedstrijden Skills Heroes.

Het was best een roerige tijd, die middelbare school. Na een goed eerste jaar op school, kreeg Wouter te maken met invallers en ook in de klas zelf was het soms onrustig. Tot hij in een leuke klas kwam, een klik had met zijn mentor en die ook de bovenbouwjaren hield als vaste begeleider. “Op school keken ze wel naar het totaalplaatje van hoe ik in elkaar zit.”

Toffe stages

Wouter zit inmiddels in zijn laatste jaar mbo. Hij genoot vooral van zijn stages. Zo organiseerde hij het evenement Jongeren Bedrijvendag bij de Talentencampus in Oss, werkte mee op de marketingafdeling van het plaatselijke theater en zit nu op de marketingafdeling van PSV. “Om kinderen fan te maken van PSV maken we een serie op YouTube”, vertelt hij enthousiast. Dat Wouter een topper is in zijn vak, bewees hij in 2023 ook door Nederlands kampioen te worden tijdens de beroepswedstrijden Skills Heroes.

Gegroeid in het mbo

Wouter is nu bezig met voorbereidende keuzedelen voor het hbo. Het mbo bleek een gouden greep na het havo. “Het leren gaat mij makkelijk af en dat gaf ruimte om aan andere dingen te wennen die voor mij wat lastiger zijn: wennen aan een nieuwe omgeving, andere mensen en zelfstandiger worden.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
eerder verschenen Jaarmagazine 2023-2024